Thema

Get Fit 2 Badminton

Badminton is de snelste racketsport en tegelijkertijd een zeer toegankelijke sport. De shuttle en racket zijn licht van gewicht, geschikt voor jong en oud en velen onder ons waagden zich al eens aan een partijtje badminton in eigen tuin. Badminton is goed voor de gezondheid en bevordert je conditie, lenigheid en coördinatie. Ondanks de vele positieve effecten van het beoefenen van sport, zijn er ook een aantal blessures die door het spelen van badminton kunnen ontstaan.

Badminton

GF2Badminton.png

Meest voorkomende blessures

De lichaamsdelen waaraan badminton sporters het vaakst geblesseerd geraken: 

  • Knie
  • Enkel
  • Rug
  • Bovenbeen
  • Schouder 

Het type blessure die het vaakst gezien wordt bij badminton sporters: 

  • Kniepees ontsteking
  • Enkel instabiliteit
  • Overbelasting van de rugspieren
  • Spierletsel van de bovenbeenspieren
  • Overbelasting van de schouderspieren

 

 

Risicofactoren

Blessures ten gevolge van sport kan iedereen overkomen; beginnende sporters, oudere sporters, topsporters, … Iedereen is vatbaar voor een blessure! Verschillende factoren spelen een rol spelen in het ontstaan van een blessure; de combinatie van intrinsieke (= persoonsgebonden) en extrinsieke (= omgevingsgebonden) risicofactoren maakt een sporter vatbaar voor het oplopen van een sportblessure.

Leeftijd

Leeftijd

Hoewel meer onderzoek noodzakelijk is, blijkt uit enkele onderzoeken dat jongeren (<20 jaar) vatbaarder zijn voor blessures in vergelijking met andere leeftijdsgroepen.

Knie positie
Training versus wedstrijd
Techniek
Eerdere blessure
Curve Belasting Belastbaarheid.png

Get Fit 2 Sport blessurepreventie programma

De preventie van sportblessures is niet een kwestie van het nemen van slechts één maatregel. Het komt erop neer om het risicovol gedrag te verminderen en het preventief gedrag te vergroten waarbij de focus gelegd wordt op de risicofactoren waar we wél invloed op hebben. Het uitvoeren van blessurepreventie oefeningen kunnen een onderdeel zijn van je training of een training in zijn geheel en heeft als doel de belastbaarheid van de sporter te verhogen. Net zoals bij je sportspecifieke training zal het effect van blessure preventieve oefeningen afhangen van de intensiteit en frequentie waarin je de oefeningen uitvoert. Door het regelmatig uitvoeren van rompstabilisatie-, kracht-, balans-, techniekoefeningen en stretching stijgt de belastbaarheid van de sporter met een positief effect op het blessurericiso en sportprestaties als gevolg. 

Balans

Bekijk document

Kracht

Bekijk document

Rompstabiliteit

Bekijk document

Stretching

Bekijk document
Sluiten