Thema

Get Fit 2 Box

Boksen is een vorm van HIIT-training (High Intensity Interval Training). Dit betekent dat je periodes van zeer intensief bewegen afwisselt met pauzes. Je traint niet alleen je conditie en kracht, maar ook je reactievermogen, behendigheid, evenwicht en coördinatie. Bijkomend zijn zelfredzaamheid, zelfvertrouwen, respect en discipline belangrijke waarden die centraal staan in vrijwel alle vechtsport disciplines. Het beoefenen van een vechtsport kan op een positieve manier bijdragen tot de persoonlijke ontwikkeling. Ondanks de vele positieve effecten van het beoefenen van sport, zijn er ook een aantal blessures die door het beoefenen van boks kunnen ontstaan.

Boks

GF2Boks.png

Meest voorkomende blessures

De lichaamsdelen waaraan boks sporters het vaakst geblesseerd geraken:

  • Hoofd
  • Pols
  • Onderrug
  • Bovenbeen
  • Onderbeen en Enkel

Het type blessure die het vaakst gezien wordt bij boks sporters:

  • Oppervlakkige huidletsels
  • Kneuzingen
  • Lage rugpijn
  • Spierletsel van de bovenbeenspieren
  • Spier- en ligamentaire letsels van het onderbeen en de enkel

Risicofactoren

Blessures ten gevolge van sport kan iedereen overkomen; beginnende sporters, oudere sporters, topsporters, … Iedereen is vatbaar voor een blessure! Verschillende factoren spelen een rol spelen in het ontstaan van een blessure; de combinatie van intrinsieke (= persoonsgebonden) en extrinsieke (= omgevingsgebonden) risicofactoren maakt een sporter vatbaar voor het oplopen van een sportblessure.

Competitie

Competitie

Het risico op een blessure is groter tijdens wedstrijden in vergelijking met trainingen alsook is de ernst van een blessure groter wanneer deze opgelopen wordt tijdens een wedstrijd.

Aantal wedstrijden
Verloop van een wedstrijd
Ervaring
Techniek
Fysieke fitheid
Eerdere blessure
Curve Belasting Belastbaarheid.png

Get Fit 2 Sport blessurepreventie programma

De preventie van sportblessures is niet een kwestie van het nemen van slechts één maatregel. Het komt erop neer om het risicovol gedrag te verminderen en het preventief gedrag te vergroten waarbij de focus gelegd wordt op de risicofactoren waar we wél invloed op hebben. Het uitvoeren van blessurepreventie oefeningen kunnen een onderdeel zijn van je training of een training in zijn geheel en heeft als doel de belastbaarheid van de sporter te verhogen. Net zoals bij je sportspecifieke training zal het effect van blessure preventieve oefeningen afhangen van de intensiteit en frequentie waarin je de oefeningen uitvoert. Door het regelmatig uitvoeren van rompstabilisatie-, kracht-, balans-, techniekoefeningen en stretching stijgt de belastbaarheid van de sporter met een positief effect op het blessurericiso en sportprestaties als gevolg. 

Balans

Bekijk document

Kracht

Bekijk document

Rompstabiliteit

Bekijk document

Stretching

Bekijk document
Sluiten