Thema

Get Fit 2 Archery

Bij boogschieten worden er pijlen naar een doel geschoten met behulp van een boog. Deze sport kan opgedeeld worden in zes verschillende disciplines. Als eerste is er de lange afstandsdiscipline, waarbij atleten pijlen schieten van op 50 tot 90 meter afstand. Aanvullend heb je de indoor discipline, die voornamelijk tijdens de winter georganiseerd worden, waarbij sporters van op 18 of 25 meter schieten. De 25 meter discipline, dewelke beter bekend is als de korte afstand, voor meer recreatieve schieters. Daarnaast heb je nog enkele minder gekende disciplines zoals de 3D discipline, de field discipline en de fun archery. Bij boogschieten staat zelfontplooiing, precisie, kracht en plezier centraal. Ondanks de vele positieve effecten van het beoefenen van sport, zijn er ook een aantal blessures die door het spelen van boogschieten kunnen ontstaan.

Boogsport

Get fit to Boogsport.png

Meest voorkomende blessures

De lichaamsdelen waaraan boogsporters het vaakst geblesseerd geraken: 

  • Schouder
  • Arm & elleboog
  • Rug
  • Nek
  • Vingers

Het type blessure die het vaakst gezien wordt bij boogsporters: 

  • Peesontstekingen schoudergordel
  • Slijmbeursontsteking in de schouder
  • Tenniselleboog
  • Peesontstekingen vingers
  • Artrose schouder, nek & rug

 

 

Risicofactoren

Blessures ten gevolge van sport kan iedereen overkomen; beginnende sporters, oudere sporters, topsporters, … Iedereen is vatbaar voor een blessure! Verschillende factoren spelen een rol spelen in het ontstaan van een blessure; de combinatie van intrinsieke (= persoonsgebonden) en extrinsieke (= omgevingsgebonden) risicofactoren maakt een sporter vatbaar voor het oplopen van een sportblessure.

Leeftijd

Leeftijd

Atleten die ouder zijn dan 20jaar hebben meer kans op het oplopen van een blessure.

Techniek
Fysieke fitheid
Eerdere blessure
Curve Belasting Belastbaarheid.png

Get Fit 2 Sport blessurepreventie programma

De preventie van sportblessures is niet een kwestie van het nemen van slechts één maatregel. Het komt erop neer om het risicovol gedrag te verminderen en het preventief gedrag te vergroten waarbij de focus gelegd wordt op de risicofactoren waar we wél invloed op hebben. Het uitvoeren van blessurepreventie oefeningen kunnen een onderdeel zijn van je training of een training in zijn geheel en heeft als doel de belastbaarheid van de sporter te verhogen. Net zoals bij je sportspecifieke training zal het effect van blessure preventieve oefeningen afhangen van de intensiteit en frequentie waarin je de oefeningen uitvoert. Door het regelmatig uitvoeren van rompstabilisatie-, kracht-, balans-, techniekoefeningen en stretching stijgt de belastbaarheid van de sporter met een positief effect op het blessurericiso en sportprestaties als gevolg. 

Sluiten