Thema

Get Fit 2 Dance

Dansen als sportactiviteit wordt in vele vormen en niveaus aangeboden; stijldansen, flamenco, ballet, breakdance, jazz, .... en kan je recreatief of competitief beoefenen. Dansen is voor iedere leeftijd een gezonde vorm van lichaamsbeweging, je gebruikt immers heel veel verschillende spieren in zowel je armen, benen als romp. Dansen kan bijdragen tot een betere conditie, coördinatie, krachtontwikkeling en geheugen. Het onthouden van danspasjes houden je hersencellen eveneens aan het werk. Ondanks de vele positieve effecten van het beoefenen van sport, zijn er ook een aantal blessures die door het beoefenen van danssport kunnen ontstaan.

Dans

GF2Dance.png

Meest voorkomende blessures

De lichaamsdelen waaraan danssporters het vaakst geblesseerd geraken:

  •  Enkel
  •  Knie
  •  Voet en tenen
  •  Lage rug
  •  Heup en lies

Het type blessure die het vaakst gezien wordt bij danssporters:

  • Kraakbeenletsels
  • Ligamentaire letsels aan de knie en enkel
  • Stressfractuur ter hoogte van de knie of voet
  • Peesontstekingen aan de knie of voet
  • Botletsels aan de voet en wervelkolom

Risicofactoren

Blessures ten gevolge van sport kan iedereen overkomen; beginnende sporters, oudere sporters, topsporters, … Iedereen is vatbaar voor een blessure! Verschillende factoren spelen een rol spelen in het ontstaan van een blessure; de combinatie van intrinsieke (= persoonsgebonden) en extrinsieke (= omgevingsgebonden) risicofactoren maakt een sporter vatbaar voor het oplopen van een sportblessure.

Groei en maturiteit

Groei en maturiteit

Gedurende de groeispurt (puberteit) is er een verhoogd risico op blessures aanwezig ten gevolge van de versnelde groei.

Techniek
Trainingsbelasting
Psychologische stressoren
Fysieke fitheid
Eerdere blessure
Curve Belasting Belastbaarheid.png

Get Fit 2 Sport blessurepreventie programma

De preventie van sportblessures is niet een kwestie van het nemen van slechts één maatregel. Het komt erop neer om het risicovol gedrag te verminderen en het preventief gedrag te vergroten waarbij de focus gelegd wordt op de risicofactoren waar we wél invloed op hebben. Het uitvoeren van blessurepreventie oefeningen kunnen een onderdeel zijn van je training of een training in zijn geheel en heeft als doel de belastbaarheid van de sporter te verhogen. Net zoals bij je sportspecifieke training zal het effect van blessure preventieve oefeningen afhangen van de intensiteit en frequentie waarin je de oefeningen uitvoert. Door het regelmatig uitvoeren van rompstabilisatie-, kracht-, balans-, techniekoefeningen en stretching stijgt de belastbaarheid van de sporter met een positief effect op het blessurericiso en sportprestaties als gevolg. 

Balans

Bekijk document

Kracht

Bekijk document

Rompstabiliteit

Bekijk document

Stretching

Bekijk document
Sluiten