Thema

Get Fit 2 Fitness

Fitness houdt verschillende sportactiviteiten in voor het verbeteren en optimaliseren van onder andere conditie en kracht. Dit wordt frequent uitgevoerd door middel van fitnessapparaten of sporttoestellen, maar kan ook met het eigen lichaamsgewicht als weerstand zijn. Een groot arsenaal van oefeningen kan hierbij uitgevoerd worden. Zowel voor jongeren als oudere mensen kan fitness helpen in de ondersteuning van de gezondheid en de algemene fysieke fitheid. Ondanks de vele positieve effecten van het beoefenen van sport, zijn er ook een aantal blessures die door het uitoefenen van fitness kunnen ontstaan.

Fitness

Get Fit 2 Fitness.png

Meest voorkomende blessures

De lichaamsdelen waaraan fitness sporters het vaakst geblesseerd geraken: 

  • Schouder
  • Lage rug
  • Knie
  • Elleboog
  • Pols & hand

Het type blessure die het vaakst gezien wordt bij fitness sporters: 

  • Spierletsels
  • Kraakbeendegeneratie in de knie
  • Peesontstekingen
  • Artrose
  • Breuken aan de lage rug

 

 

Risicofactoren

Blessures ten gevolge van sport kan iedereen overkomen; beginnende sporters, oudere sporters, topsporters, … Iedereen is vatbaar voor een blessure! Verschillende factoren spelen een rol spelen in het ontstaan van een blessure; de combinatie van intrinsieke (= persoonsgebonden) en extrinsieke (= omgevingsgebonden) risicofactoren maakt een sporter vatbaar voor het oplopen van een sportblessure.

Leeftijd

Leeftijd

Voornamelijk mannen tussen de 15 en 24 jaar zijn gevoeliger voor het oplopen van een blessure. Dit kan voorkomen doordat het skelet nog onvoldoende matuur is om deze, vaak hoge krachten, aan te kunnen.

Training vs wedstrijd
Techniek
Vermoeidheid
Coaching
Trainingsbelasting
Eerdere blessure
Curve Belasting Belastbaarheid.png

Get Fit 2 Sport blessurepreventie programma

De preventie van sportblessures is niet een kwestie van het nemen van slechts één maatregel. Het komt erop neer om het risicovol gedrag te verminderen en het preventief gedrag te vergroten waarbij de focus gelegd wordt op de risicofactoren waar we wél invloed op hebben. Het uitvoeren van blessurepreventie oefeningen kunnen een onderdeel zijn van je training of een training in zijn geheel en heeft als doel de belastbaarheid van de sporter te verhogen. Net zoals bij je sportspecifieke training zal het effect van blessure preventieve oefeningen afhangen van de intensiteit en frequentie waarin je de oefeningen uitvoert. Door het regelmatig uitvoeren van rompstabilisatie-, kracht-, balans-, techniekoefeningen en stretching stijgt de belastbaarheid van de sporter met een positief effect op het blessurericiso en sportprestaties als gevolg. 

Sluiten