Thema

Get Fit 2 Gym

Balanceren, klimmen, klauteren, rollen en plezier maken... De meesten onder ons zullen als peuter/kleuter voor het eerst kennismaken met gymnastiek ter bevordering van de mentale en motorische ontwikkeling via school of een vakantiekamp. Het begint natuurlijk in de gymzaal met simpele oefeningen en kan resulteren in de indrukwekkende oefeningen die we kennen van de Olympische Spelen. Hoewel de sport gekenmerkt wordt door relatief jonge atleten, is gymnastiek (in aangepaste vorm) ook op oudere leeftijd een geschikte sportbeoefening. Coördinatie, lenigheid, motoriek, kracht en balans zijn belangrijke eigenschappen die je door het beoefenen van gymnastiek zal bevorderen. Ondanks de vele positieve effecten van het beoefenen van sport, zijn er ook een aantal blessures die door het beoefenen van gymnastiek kunnen ontstaan.

Gymnastiek

GF2Gym.png

Meest voorkomende blessures

De lichaamsdelen waaraan gymnasten het vaakst geblesseerd geraken:

  •  Voet & enkel
  •  Knie
  •  Onderrug
  •  Pols & hand
  •  Elleboog

Het type blessure die het vaakst gezien worden bij gymnasten:

  • Ligamentaire letsels aan de knie, enkel en elleboog
  • Pijn ter hoogte van de knieschijf
  • Peesontsteking ter hoogte van de knie en pols
  • Botletsels aan de voet en wervelkolom
  • Instabiliteit 

Risicofactoren

Blessures ten gevolge van sport kan iedereen overkomen; beginnende sporters, oudere sporters, topsporters, … Iedereen is vatbaar voor een blessure! Verschillende factoren spelen een rol spelen in het ontstaan van een blessure; de combinatie van intrinsieke (= persoonsgebonden) en extrinsieke (= omgevingsgebonden) risicofactoren maakt een sporter vatbaar voor het oplopen van een sportblessure.

Leeftijd

Leeftijd

Het is niet bewezen dat de leeftijd een risicofactor is voor het oplopen van een blessure. Echter is het wel belangrijk dat atleten hun eigen limieten leren kennen en op tijd stoppen bij pijn, zodat er geen blessures kunnen ontstaan. Jongeren hebben hier vaker moeilijkheden mee waardoor een correcte bewustmaking hiervan noodzakelijk is.

Techniek
Sportmateriaal
Overtraining
Eerdere blessure
Curve Belasting Belastbaarheid.png

Get Fit 2 Sport blessurepreventie programma

De preventie van sportblessures is niet een kwestie van het nemen van slechts één maatregel. Het komt erop neer om het risicovol gedrag te verminderen en het preventief gedrag te vergroten waarbij de focus gelegd wordt op de risicofactoren waar we wél invloed op hebben. Het uitvoeren van blessurepreventie oefeningen kunnen een onderdeel zijn van je training of een training in zijn geheel en heeft als doel de belastbaarheid van de sporter te verhogen. Net zoals bij je sportspecifieke training zal het effect van blessure preventieve oefeningen afhangen van de intensiteit en frequentie waarin je de oefeningen uitvoert. Door het regelmatig uitvoeren van rompstabilisatie-, kracht-, balans-, techniekoefeningen en stretching stijgt de belastbaarheid van de sporter met een positief effect op het blessurericiso en sportprestaties als gevolg. 

Balans

Bekijk document

Kracht

Bekijk document

Rompstabiliteit

Bekijk document

Stretching

Bekijk document
Sluiten