Thema

Get Fit 2 Handball

Handbal is een balsport die in ploegverband beoefend wordt en gespeeld wordt met 7 spelers. Het doel is om de bal in het doel van de tegenstander te werpen, waarbij het team met de meeste doelpunten wint. Deze Olympische sport is een uiterst beweeglijke en veelzijdige wedstrijdsport, vaardigheden zoals het uithoudings- en reactievermogen, sprong-, werp- en sprintkracht alsook wendbaarheid worden gestimuleerd. Ondanks de vele positieve effecten van het beoefenen van sport, zijn er ook een aantal blessures die door het beoefenen van handbal kunnen ontstaan.

Handbal

Get Fit 2 Handball.png

Meest voorkomende blessures

De lichaamsdelen waaraan handbal sporters het vaakst geblesseerd geraken:

  • Knie
  • Enkel
  • Onderbeen
  • Hand & vingers
  • Schouder

Het type blessure die het vaakst gezien wordt bij handbal sporters:

  • Ligament verrekkingen ter hoogte van de knie en enkel
  • Spierletsels
  • Scheenbeenvliesontsteking
  • Peesonsteking/ peesoverbelasting
  • Vinger verstuiking

Risicofactoren

Blessures ten gevolge van sport kan iedereen overkomen; beginnende sporters, oudere sporters, topsporters, … Iedereen is vatbaar voor een blessure! Verschillende factoren spelen een rol spelen in het ontstaan van een blessure; de combinatie van intrinsieke (= persoonsgebonden) en extrinsieke (= omgevingsgebonden) risicofactoren maakt een sporter vatbaar voor het oplopen van een sportblessure.

Geslacht

Geslacht

Men zag dat vrouwen 1,5 keer zoveel kans hadden op het oplopen van een blessure dan mannen. 

Competitie
Positie op het veld
Fysieke fitheid
Eerdere blessure
Curve Belasting Belastbaarheid.png

Get Fit 2 Sport blessurepreventie programma

De preventie van sportblessures is niet een kwestie van het nemen van slechts één maatregel. Het komt erop neer om het risicovol gedrag te verminderen en het preventief gedrag te vergroten waarbij de focus gelegd wordt op de risicofactoren waar we wél invloed op hebben. Het uitvoeren van blessurepreventie oefeningen kunnen een onderdeel zijn van je training of een training in zijn geheel en heeft als doel de belastbaarheid van de sporter te verhogen. Net zoals bij je sportspecifieke training zal het effect van blessure preventieve oefeningen afhangen van de intensiteit en frequentie waarin je de oefeningen uitvoert. Door het regelmatig uitvoeren van rompstabilisatie-, kracht-, balans-, techniekoefeningen en stretching stijgt de belastbaarheid van de sporter met een positief effect op het blessurericiso en sportprestaties als gevolg. 

Balans

Bekijk document

Kracht

Bekijk document

Rompstabiliteit

Bekijk document

Stretching

Bekijk document
Sluiten