Thema

Get Fit 2 Judo

Judo is een van oorsprong Japanse zelfverdedigingskunst en betekent ‘zachte weg’.  De zelfverdedigingskunst is uitgegroeid tot een wedstrijdsport die wereldwijd beoefend wordt en tevens een olympische sport is. Het doel is je tegenstander uit evenwicht te kunnen brengen en deze te kunnen werpen. Eens je tegenstander op de grond belandt, tracht je deze onder controle te houden met een houdgreep, verwurging of arm klem. Het beoefenen van judo bevordert je fysieke en mentale fitheid en is geschikt voor alle leeftijden, van vederlicht tot zwaargewicht, van intellectueel tot personen met een beperking; judo is een sport voor iedereen en kan je zowel recreatief als competitief beoefenen. 
Ondanks de vele positieve effecten van het beoefenen van sport, zijn er ook een aantal blessures die door het beoefenen van judo kunnen ontstaan.

Judo

GF2Judo.png

Meest voorkomende blessures

De lichaamsdelen waaraan judo sporters het vaakst geblesseerd geraken:

  • Knie
  • Schouder
  • Hand & vingers
  • Rug
  • Enkel

Het type blessure die het vaakst gezien wordt bij judo sporters:

  • Schaafwonden en kneuzingen
  • Verstuikingen
  • Ligamentaire letsels en peesontstekingen aan knie, schouder en enkel
  • Breuken
  • Dislocatie van schouder en vingers

Risicofactoren

Blessures ten gevolge van sport kan iedereen overkomen; beginnende sporters, oudere sporters, topsporters, … Iedereen is vatbaar voor een blessure! Verschillende factoren spelen een rol spelen in het ontstaan van een blessure; de combinatie van intrinsieke (= persoonsgebonden) en extrinsieke (= omgevingsgebonden) risicofactoren maakt een sporter vatbaar voor het oplopen van een sportblessure.

Techniek

Techniek

De meeste blessures treden op tijdens het zelf geworpen worden door de tegenstander. Het aanleren van een correcte gooi- en valtechniek is cruciaal bij de start van judo. Daarnaast is het ook belangrijk om je partner te beschermen tijdens zijn/haar val.

Fysieke fitheid
Sportmateriaal
Educatie
Gewichtsklassen
Eerdere blessure
Curve Belasting Belastbaarheid.png

Get Fit 2 Sport blessurepreventie programma

De preventie van sportblessures is niet een kwestie van het nemen van slechts één maatregel. Het komt erop neer om het risicovol gedrag te verminderen en het preventief gedrag te vergroten waarbij de focus gelegd wordt op de risicofactoren waar we wél invloed op hebben. Het uitvoeren van blessurepreventie oefeningen kunnen een onderdeel zijn van je training of een training in zijn geheel en heeft als doel de belastbaarheid van de sporter te verhogen. Net zoals bij je sportspecifieke training zal het effect van blessure preventieve oefeningen afhangen van de intensiteit en frequentie waarin je de oefeningen uitvoert. Door het regelmatig uitvoeren van rompstabilisatie-, kracht-, balans-, techniekoefeningen en stretching stijgt de belastbaarheid van de sporter met een positief effect op het blessurericiso en sportprestaties als gevolg. 

Balans

Bekijk document

Kracht

Bekijk document

Rompstabiliteit

Bekijk document

Stretching

Bekijk document
Sluiten