Thema

Get Fit 2 Run

Lopen is een vorm van atletiek, waarbij je zowel recreatief kan lopen alsook meedoen aan wedstrijden. Het is een sport die zeer vaak wordt uitgeoefend gezien de sport zeer toegankelijk is en weinig materiaal vergt. Je kan zelf beslissen welke afstand je wilt lopen dit kan gaan van start2run tot het lopen van marathons of zelf ultra marathons. Tijdens lopen wordt het uithoudingsvermogen getraind en worden er ook spieren opgebouwd. Ondanks de vele positieve effecten van het beoefenen van sport, zijn er ook een aantal blessures die door het spelen van badminton kunnen ontstaan.

Lopen

Get Fit 2 Run.png

Meest voorkomende blessures

De lichaamsdelen waaraan lopers het vaakst geblesseerd geraken: 

  • Knie
  • Onderbeen
  • Voet & enkel
  • Heup
  • Bovenbeen

Het type blessure die het vaakst gezien wordt bij lopers: 

  • Pijn rond en onder de knieschijf
  • Achillespeesontsteking
  • Scheenbeenvliesontsteking
  • Ontsteking van de fascia plantaris
  • Iliotibiaal bandsyndroom (=pijn aan buitenkant bovenbeen & knie)

 

 

Risicofactoren

Blessures ten gevolge van sport kan iedereen overkomen; beginnende sporters, oudere sporters, topsporters, … Iedereen is vatbaar voor een blessure! Verschillende factoren spelen een rol spelen in het ontstaan van een blessure; de combinatie van intrinsieke (= persoonsgebonden) en extrinsieke (= omgevingsgebonden) risicofactoren maakt een sporter vatbaar voor het oplopen van een sportblessure.

Geslacht

Geslacht

Vrouwen hebben meer kans op het oplopen van een blessure in vergelijking met mannen. Dit kan te verklaren zijn doordat vrouwen vaak een grotere kniehoek hebben (knie wat meer naar binnen) dan mannen.

Trainingsfactoren
Mentale gezondheid
Fysieke fitheid
Eerdere blessure
Curve Belasting Belastbaarheid.png

Get Fit 2 Sport blessurepreventie programma

De preventie van sportblessures is niet een kwestie van het nemen van slechts één maatregel. Het komt erop neer om het risicovol gedrag te verminderen en het preventief gedrag te vergroten waarbij de focus gelegd wordt op de risicofactoren waar we wél invloed op hebben. Het uitvoeren van blessurepreventie oefeningen kunnen een onderdeel zijn van je training of een training in zijn geheel en heeft als doel de belastbaarheid van de sporter te verhogen. Net zoals bij je sportspecifieke training zal het effect van blessure preventieve oefeningen afhangen van de intensiteit en frequentie waarin je de oefeningen uitvoert. Door het regelmatig uitvoeren van rompstabilisatie-, kracht-, balans-, techniekoefeningen en stretching stijgt de belastbaarheid van de sporter met een positief effect op het blessurericiso en sportprestaties als gevolg. 

Sluiten