Thema

Get Fit 2 Rugby

“Rugby is a hooligans sport played by gentlemen” (Winston Churchill). Rugby wordt wereldwijd door 8,5 miljoen sporters gespeeld en dit verdeeld over 121  landen. In Vlaanderen is rugby momenteel nog een kleine sport maar ze wordt groot beleefd! Rugby is een teamsport en wordt in verschillende varianten aangeboden; contact en non-contact. Zo hard als het spel kan zijn, zo streng zijn de regels in rugby. Rugby spelers worden zowel fysiek als mentaal uitgedaagd. Daarnaast draagt de sport bij tot de ontwikkeling van coördinatie, evenwicht, kracht, snelheid maar ook van zelfvertrouwen. Ondanks de vele positieve effecten van het beoefenen van sport, zijn er ook een aantal blessures die door het beoefenen van rugby kunnen ontstaan.

Rugby

GF2Rugby.png

Meest voorkomende blessures

De lichaamsdelen waaraan rugby sporters het vaakst geblesseerd geraken:

  • Schouder
  • Hoofd en nek
  • Onderarm en hand
  • Knie
  • Onderbeen

Het type blessure die het vaakst gezien wordt bij rugby sporters:

  • Kneuzingen
  • Spierletsels
  • Schouderontwrichting
  • Ligamentaire letsels ter hoogte van schouder, knie en pols
  • Hersenschudding

Risicofactoren

Blessures ten gevolge van sport kan iedereen overkomen; beginnende sporters, oudere sporters, topsporters, … Iedereen is vatbaar voor een blessure! Verschillende factoren spelen een rol spelen in het ontstaan van een blessure; de combinatie van intrinsieke (= persoonsgebonden) en extrinsieke (= omgevingsgebonden) risicofactoren maakt een sporter vatbaar voor het oplopen van een sportblessure.

Leeftijd

Leeftijd

Spelers met een hogere leeftijd hebben meer kans op het op lopen van een blessure. Hoogstwaarschijnlijk is deze stijging gelinkt aan het feit dat volwassenen met meer kracht en power spelen waardoor er een sneller spel ontstaat en de impact bij botsingen ook harder zal toe komen.

Timing in het seizoen/wedstrijd
Fair play
Beschermingsmateriaal
Fysieke fitheid
Eerdere blessure
Curve Belasting Belastbaarheid.png

Get Fit 2 Sport blessurepreventie programma

De preventie van sportblessures is niet een kwestie van het nemen van slechts één maatregel. Het komt erop neer om het risicovol gedrag te verminderen en het preventief gedrag te vergroten waarbij de focus gelegd wordt op de risicofactoren waar we wél invloed op hebben. Het uitvoeren van blessurepreventie oefeningen kunnen een onderdeel zijn van je training of een training in zijn geheel en heeft als doel de belastbaarheid van de sporter te verhogen. Net zoals bij je sportspecifieke training zal het effect van blessure preventieve oefeningen afhangen van de intensiteit en frequentie waarin je de oefeningen uitvoert. Door het regelmatig uitvoeren van rompstabilisatie-, kracht-, balans-, techniekoefeningen en stretching stijgt de belastbaarheid van de sporter met een positief effect op het blessurericiso en sportprestaties als gevolg. 

Balans

Bekijk document

Kracht

Bekijk document

Rompstabiliteit

Bekijk document

Stretching

Bekijk document
Sluiten