Thema

Get Fit 2 Squash

Squash is een racketsport die door 2 personen in een ruimte van 6,4m bij 9,75m gespeeld wordt. De bal wordt door 1 van de spelers geserveerd tussen de servicelijn en de bovenste uitlijn. Nadien mag de bal eenmaal de grond raken vooraleer die teruggeslagen moet worden tussen de onderste lijn en de bovenste rode lijn. In tegenstelling tot bepaalde andere sporten, mag hier de bal de lijn niet raken. Indien dit toch gebeurd, dan wordt dit als een fout gezien. Squash is een sport die aan een hoge intensiteit wordt uitgevoerd, waarbij de spelers continu snelle bewegingen moeten maken en dat in combinatie met voldoende controle over de bal. Ondanks de vele positieve effecten van het beoefenen van sport, zijn er ook een aantal blessures die door het speen van squash kunnen ontstaan.

Squash

Get fit to squash.png

Meest voorkomende blessures

De lichaamsdelen waaraan squash sporters het vaakst geblesseerd geraken: 

  • Enkel
  • Bovenbeen
  • Knie
  • Schouder
  • Lage rug

Het type blessure die het vaakst gezien wordt bij squash sporters: 

  • Peesontstekingen
  • Spierkrampen
  • Verrekking of scheur in de spier
  • Gewrichtsklachten
  • Verrekking of scheur in ligamenten

 

 

Risicofactoren

Blessures ten gevolge van sport kan iedereen overkomen; beginnende sporters, oudere sporters, topsporters, … Iedereen is vatbaar voor een blessure! Verschillende factoren spelen een rol spelen in het ontstaan van een blessure; de combinatie van intrinsieke (= persoonsgebonden) en extrinsieke (= omgevingsgebonden) risicofactoren maakt een sporter vatbaar voor het oplopen van een sportblessure.

Geslacht

Geslacht

Mannen hebben algemeen 2,5 keer zoveel kans op het oplopen van een blessure.

Leeftijd
Ervaring
Beschermingsmateriaal
Fysieke fitheid
Eerdere blessure
Curve Belasting Belastbaarheid.png

Get Fit 2 Sport blessurepreventie programma

De preventie van sportblessures is niet een kwestie van het nemen van slechts één maatregel. Het komt erop neer om het risicovol gedrag te verminderen en het preventief gedrag te vergroten waarbij de focus gelegd wordt op de risicofactoren waar we wél invloed op hebben. Het uitvoeren van blessurepreventie oefeningen kunnen een onderdeel zijn van je training of een training in zijn geheel en heeft als doel de belastbaarheid van de sporter te verhogen. Net zoals bij je sportspecifieke training zal het effect van blessure preventieve oefeningen afhangen van de intensiteit en frequentie waarin je de oefeningen uitvoert. Door het regelmatig uitvoeren van rompstabilisatie-, kracht-, balans-, techniekoefeningen en stretching stijgt de belastbaarheid van de sporter met een positief effect op het blessurericiso en sportprestaties als gevolg. 

Sluiten