Thema

Get Fit 2 Cycle

Wielrennen is een sport waarbij de atleet zich aan hoge snelheid op de fiets verplaatst. Baanwielrennen, BMX, mountainbike en wegwielrennen zijn de vier Olympische disciplines in de wielersport. Daarnaast zijn er ook enkele niet-Olympisch zoals veldrijden, gravelfietsen, cyclobal, kunstfietsen en trial. Binnen elk van deze takken kunnen er nog eens subdisciplines zijn zoals bijvoorbeeld het tijdrijden bij het wegwielrennen. Algemeen wordt deze sport gekenmerkt door een cyclische beweging van de onderste ledematen. Ondanks de vele positieve effecten van het beoefenen van sport, zijn er ook een aantal blessures die door het beoefenen van wielrennen kunnen ontstaan.

Wielrennen

GF2Bike.png

Meest voorkomende blessures

De lichaamsdelen waaraan wielrenners het vaakst geblesseerd geraken:

  •  Lage rug
  •  Knie
  •  Hand en pols
  •  Nek
  •  Zitvlak

Het type blessure die het vaakst gezien wordt bij wielrenners:

  • Peesletsels aan de knie
  • Overbelasting nek- en rugspieren
  • Zenuwinklemming ter hoogte van de hand, pols en zadelregio
  • Breuken ter hoogte van hoofd, nek, vingers en pols
  • Schaafwonden

Risicofactoren

Blessures ten gevolge van sport kan iedereen overkomen; beginnende sporters, oudere sporters, topsporters, … Iedereen is vatbaar voor een blessure! Verschillende factoren spelen een rol spelen in het ontstaan van een blessure; de combinatie van intrinsieke (= persoonsgebonden) en extrinsieke (= omgevingsgebonden) risicofactoren maakt een sporter vatbaar voor het oplopen van een sportblessure.

Fietspositie

Fietspositie

De fietspositie heeft invloed op het ontstaan van verschillende blessures. Zo ziet men dat de geplooide positie in de rug kan zorgen voor lage rugklachten, de nek een gevoelige regio is gezien men steeds naar voor moet kijken, de polsen overbelast kunnen worden door slechte stand van de bar en de knie en zadelregio gevoelig kan zijn door een malalignement van het zadel. Kortom is het aangeraden een goede bike fit uit te voeren om een zo goed mogelijke fietspositie te vinden met zo weinig mogelijk invloed op de prestatie.

Biomechanica
Trainingsbelasting
Fysieke fitheid
Lichaamsgewicht
Beschermingsmateriaal
Eerdere blessure
Curve Belasting Belastbaarheid.png

Get Fit 2 Sport blessurepreventie programma

De preventie van sportblessures is niet een kwestie van het nemen van slechts één maatregel. Het komt erop neer om het risicovol gedrag te verminderen en het preventief gedrag te vergroten waarbij de focus gelegd wordt op de risicofactoren waar we wél invloed op hebben. Het uitvoeren van blessurepreventie oefeningen kunnen een onderdeel zijn van je training of een training in zijn geheel en heeft als doel de belastbaarheid van de sporter te verhogen. Net zoals bij je sportspecifieke training zal het effect van blessure preventieve oefeningen afhangen van de intensiteit en frequentie waarin je de oefeningen uitvoert. Door het regelmatig uitvoeren van rompstabilisatie-, kracht-, balans-, techniekoefeningen en stretching stijgt de belastbaarheid van de sporter met een positief effect op het blessurericiso en sportprestaties als gevolg. 

Balans

Bekijk document

Kracht

Bekijk document

Rompstabiliteit

Bekijk document

Stretching

Bekijk document
Sluiten