Thema

Get Fit 2 Track and Field

Atletiek is een sport die zeer veel disciplines omvat, waarin de menselijke basisbewegingen zoals lopen, springen en werpen aan bod komen. Het merendeel van deze disciplines vindt plaats op een atletiekpiste, die zich zowel indoor als outdoor kan bevinden. Vierentwintig van deze onderdelen komen voor tijdens de Olympische Spelen en worden onderverdeeld in looponderdelen, springonderdelen, werponderdelen en meerkamp. De verschillende disciplines van atletiek zorgen ervoor dat het gehele lichaam getraind kan worden. Ondanks de vele positieve effecten van het beoefenen van sport, zijn er ook een aantal blessures die door het beoefenen van atletiek kunnen ontstaan.

Atletiek

Get fit to Atletiek.png

Meest voorkomende blessures

De lichaamsdelen waaraan atletiek sporters het vaakst geblesseerd geraken: 

    • Bovenbeen & heup
    • Enkel & voet
    • Lage rug
    • Onderbeen
    • Knie

Het type blessure die het vaakst gezien wordt bij atletiek sporters: 

    • Hamstringsblessure: verrekking of scheur
    • Peesontstekingen van de knie & achillespees
    • Stressfracturen van voet & onderbeen
    • Ligamentaire letsels van de enkel
    • Lage rugklachten & spondylolyse

 

Risicofactoren

Blessures ten gevolge van sport kan iedereen overkomen; beginnende sporters, oudere sporters, topsporters, … Iedereen is vatbaar voor een blessure! Verschillende factoren spelen een rol spelen in het ontstaan van een blessure; de combinatie van intrinsieke (= persoonsgebonden) en extrinsieke (= omgevingsgebonden) risicofactoren maakt een sporter vatbaar voor het oplopen van een sportblessure.

Discipline

Discipline

Atleten die meedoen in gecombineerde events, zoals meerkamp, hebben een grotere kans op het ontwikkelen van een blessure dan atleten die meedoen in individuele events. Daarnaast zien we dat sprinten en springonderdelen meer klachten veroorzaken in de onderste ledematen, terwijl bij werponderdelen er ook veel blessures plaatsvinden in de bovenste ledematen. Acute blessures komen voornamelijk voor in explosieve onderdelen zoals sprint, horden en springonderdelen terwijl overbelastingen meestal voorkomen bij middellange en lange afstanden.

Trainingsvolume
Indoor versus outdoor
Techniek
Fysieke fitheid
Eerdere blessure
Curve Belasting Belastbaarheid.png

Get Fit 2 Sport blessurepreventie programma

De preventie van sportblessures is niet een kwestie van het nemen van slechts één maatregel. Het komt erop neer om het risicovol gedrag te verminderen en het preventief gedrag te vergroten waarbij de focus gelegd wordt op de risicofactoren waar we wél invloed op hebben. Het uitvoeren van blessurepreventie oefeningen kunnen een onderdeel zijn van je training of een training in zijn geheel en heeft als doel de belastbaarheid van de sporter te verhogen. Net zoals bij je sportspecifieke training zal het effect van blessure preventieve oefeningen afhangen van de intensiteit en frequentie waarin je de oefeningen uitvoert. Door het regelmatig uitvoeren van rompstabilisatie-, kracht-, balans-, techniekoefeningen en stretching stijgt de belastbaarheid van de sporter met een positief effect op het blessurericiso en sportprestaties als gevolg. 

Sluiten