Thema

Get Fit 2 Base- and Softball

Base- en softball zijn teamsporten zonder contact, die beoefend worden op een buitenveld waarbij een knuppel en bal vereist is. Wereldwijd kent deze sport miljoenen beoefenaars; de sport is geschikt voor iedereen en kan je in verschillende niveaus beoefenen. Base- en softball is goed voor de gezondheid en bevordert je conditie, lenigheid en coördinatie. Ondanks de vele positieve effecten van het beoefenen van sport, zijn er ook een aantal blessures die door het spelen van base- en softball kunnen ontstaan.

Base- & Softball

GF2Ball.png

Meest voorkomende blessures

De lichaamsdelen waaraan base- en softball spelers het vaakst geblesseerd geraken:

    • Schouder
    • Enkel
    • Knie
    • Bovenbeen
    • Hoofd

Het type blessure die het vaakst gezien wordt bij base- en softball sporters:

    • Overbelasting van de schouderspieren
    • Enkel instabiliteit
    • Spierletsel van de bovenbeenspieren
    • Ligamentair letsel aan de knie en elleboog
    • Hersenschudding  

Risicofactoren

Blessures ten gevolge van sport kan iedereen overkomen; beginnende sporters, oudere sporters, topsporters, … Iedereen is vatbaar voor een blessure! Verschillende factoren spelen een rol spelen in het ontstaan van een blessure; de combinatie van intrinsieke (= persoonsgebonden) en extrinsieke (= omgevingsgebonden) risicofactoren maakt een sporter vatbaar voor het oplopen van een sportblessure.

Leeftijd

Leeftijd

Jongeren in de prepuberteit en puberteitsfase zijn vatbaar voor overbelasting letsels aan de schouder en elleboog.

Beschermingsmateriaal
Trainingsbelasting
Spelpositie
Fysieke fitheid
Eerdere blessure
Curve Belasting Belastbaarheid.png

Get Fit 2 Sport blessurepreventie programma

De preventie van sportblessures is niet een kwestie van het nemen van slechts één maatregel. Het komt erop neer om het risicovol gedrag te verminderen en het preventief gedrag te vergroten waarbij de focus gelegd wordt op de risicofactoren waar we wél invloed op hebben. Het uitvoeren van blessurepreventie oefeningen kunnen een onderdeel zijn van je training of een training in zijn geheel en heeft als doel de belastbaarheid van de sporter te verhogen. Net zoals bij je sportspecifieke training zal het effect van blessure preventieve oefeningen afhangen van de intensiteit en frequentie waarin je de oefeningen uitvoert. Door het regelmatig uitvoeren van rompstabilisatie-, kracht-, balans-, techniekoefeningen en stretching stijgt de belastbaarheid van de sporter met een positief effect op het blessurericiso en sportprestaties als gevolg. 

Balans

Bekijk document

Kracht

Bekijk document

Rompstabiliteit

Bekijk document

Stretching

Bekijk document
Sluiten