Thema

Get Fit 2 Golf

Bij golf is het de bedoeling dat je een kleine, harde bal door middel van zo min mogelijk slagen in de hole doet belanden. Deze hole staat steeds gemarkeerd met een vlag. De meeste golfbanen beschikken over 9 of 18 holes. Golf is een combinatie van een denk- en bewegingssport, waarbij je mentaal en fysiek uitgedaagd wordt. Ondanks de vele positieve effecten van het beoefenen van sport, zijn er ook een aantal blessures die door het spelen van golf kunnen ontstaan.

Golf

Get fit to golf.png

Meest voorkomende blessures

De lichaamsdelen waaraan golfers het vaakst geblesseerd geraken: 

    • Lage rug
    • Pols
    • Elleboog
    • Schouder
    • Knie

Het type blessure die het vaakst gezien wordt bij badminton sporters: 

    • Lage rugklachten
    • Inklemming ter hoogte van het sleutelbeen
    • Peesontstekingen, schouders, pols, elleboog & knie
    • Instabiliteit van de schouder
    • (Stress)fracturen ter hoogte van de ribben en hand

 

 

Risicofactoren

Blessures ten gevolge van sport kan iedereen overkomen; beginnende sporters, oudere sporters, topsporters, … Iedereen is vatbaar voor een blessure! Verschillende factoren spelen een rol spelen in het ontstaan van een blessure; de combinatie van intrinsieke (= persoonsgebonden) en extrinsieke (= omgevingsgebonden) risicofactoren maakt een sporter vatbaar voor het oplopen van een sportblessure.

Leeftijd

Leeftijd

Golfspelers die ouder zijn dan 50 jaar hebben meer risico op het oplopen van een blessure. Dit komt door de fysiologische veranderingen van het lichaam.

Ervaring
Techniek
Fysieke fitheid
Eerdere blessure
Curve Belasting Belastbaarheid.png

Get Fit 2 Sport blessurepreventie programma

De preventie van sportblessures is niet een kwestie van het nemen van slechts één maatregel. Het komt erop neer om het risicovol gedrag te verminderen en het preventief gedrag te vergroten waarbij de focus gelegd wordt op de risicofactoren waar we wél invloed op hebben. Het uitvoeren van blessurepreventie oefeningen kunnen een onderdeel zijn van je training of een training in zijn geheel en heeft als doel de belastbaarheid van de sporter te verhogen. Net zoals bij je sportspecifieke training zal het effect van blessure preventieve oefeningen afhangen van de intensiteit en frequentie waarin je de oefeningen uitvoert. Door het regelmatig uitvoeren van rompstabilisatie-, kracht-, balans-, techniekoefeningen en stretching stijgt de belastbaarheid van de sporter met een positief effect op het blessurericiso en sportprestaties als gevolg. 

Balans

Bekijk document

Rompstabiliteit

Bekijk document

Kracht

Bekijk document

Stretching

Bekijk document

Golf Vlaanderen

Opwarming in golf voor recreatieve spelers

Golf Vlaanderen zet in op blessurepreventie bij recreatieve golfers door hen te sensibiliseren en te informeren over het belang van opwarming en de manier waarop je dat kan doen. 

Op de website van Golf Vlaanderenkan je meer informatie terugvinden over hun initiatieven omtrent voeding, sporten in de hitte en blessurepreventie.

opwarming golf.png

Promotie GF2S.png

Meer inspirerende video's?

Het 'Get Fit 2 Sport'- project omvat, dankzij de steun van Sport Vlaanderen, een digitale oefenbibliotheek.
Op deze webapplicatie zijn heel wat blessurepreventie oefeningen en oefenprogramma's terug te vinden.

Bovendien voorziet het platform de mogelijkheid om zelf een blessurepreventie programma samen te stellen en aan te passen volgens eigen noden en doelstellingen. 
 
 

Meer info over de GF2S oefenibibliotheek
1

Digitale oefenbibliotheek

Beschikbaar als webapplicatie en compatibel voor desktop, tablet en smartphone.

10

Strategieën

Niet alleen oefeningen, maar ook andere relevante informatie, die kadert binnen één van de 10 blessurepreventie strategieën, kan worden aangeboden.

16

Partners

Werken samen aan de inhoud van de digitale oefenbibliotheek waardoor (sport) specifieke accenten gelegd kunnen worden.

822

Oefeningen

Ondersteund met video en instructies zijn reeds beschikbaar en worden verder aangevuld en geoptimaliseerd.

 

 

Sluiten