Thema

Get Fit 2 Hockey

Hockey is een teamsport die reeds duizenden jaren bestaat en de dag van vandaag aan bod komt tijdens de Olympische Spelen. Een hockeyteam scoort punten door de bal, door middel van een hockeystick, in het doel van de tegenpartij te spelen. Het team met de meeste punten wint de wedstrijd. Deze sport kan zowel binnen (zaalhockey) als buiten (veldhockey) beoefend worden. In iets koudere landen speelt men een variant op ijs; ijshockey. Hockey is een teamsport met hardlopen als basis en vereist zeer veel techniek en tactiek. Daarnaast draagt deze sportbeoefening bij tot de ontwikkeling van balans, coördinatie, uithoudingsvermogen en kracht. Het is een sport waarbij spektakel verzekerd is op elk niveau en op alle leeftijden. Ondanks de vele positieve effecten van het beoefenen van sport, zijn er ook een aantal blessures die door het beoefenen van hockey kunnen ontstaan.

Hockey

GF2Hockey.png

Meest voorkomende blessures

De lichaamsdelen waaraan hockey spelers het vaakst geblesseerd geraken:

    • Hand
    • Knie
    • Heup en Bovenbeen
    • Enkel
    • Hoofd

Het type blessure die het vaakst gezien wordt bij hockey spelers:

    • Kneuzingen
    • Ligament verrekkingen ter hoogte van de knie en enkel
    • Spierletsels
    • Pees overbelasting
    • Botbreuken

Risicofactoren

Blessures ten gevolge van sport kan iedereen overkomen; beginnende sporters, oudere sporters, topsporters, … Iedereen is vatbaar voor een blessure! Verschillende factoren spelen een rol spelen in het ontstaan van een blessure; de combinatie van intrinsieke (= persoonsgebonden) en extrinsieke (= omgevingsgebonden) risicofactoren maakt een sporter vatbaar voor het oplopen van een sportblessure.

Competitie

Competitie

Het is aangetoond dat er meer kans is op een blessure tijdens een wedstrijd dan een training. Men concludeerde dat er voornamelijk tijdens het tweede deel van een wedstrijd of training een verhoogd risico was voor het oplopen van een blessure. Dit kan te wijten zijn aan een verhoging in spelsnelheid ten opzichte van vroeger.

Spelpositie
Fair play
Sportmateriaal
Fysieke fitheid
Eerdere blessure
Curve Belasting Belastbaarheid.png

Get Fit 2 Sport blessurepreventie programma

De preventie van sportblessures is niet een kwestie van het nemen van slechts één maatregel. Het komt erop neer om het risicovol gedrag te verminderen en het preventief gedrag te vergroten waarbij de focus gelegd wordt op de risicofactoren waar we wél invloed op hebben. Het uitvoeren van blessurepreventie oefeningen kunnen een onderdeel zijn van je training of een training in zijn geheel en heeft als doel de belastbaarheid van de sporter te verhogen. Net zoals bij je sportspecifieke training zal het effect van blessure preventieve oefeningen afhangen van de intensiteit en frequentie waarin je de oefeningen uitvoert. Door het regelmatig uitvoeren van rompstabilisatie-, kracht-, balans-, techniekoefeningen en stretching stijgt de belastbaarheid van de sporter met een positief effect op het blessurericiso en sportprestaties als gevolg. 

Balans

Bekijk document

Kracht

Bekijk document

Rompstabiliteit

Bekijk document

Stretching

Bekijk document
Sluiten