Thema

Get Fit 2 Karate

Karate is een Japanse vechtkunst. Het doel van karate is het uitschakelen van een aanvaller met één enkele, beslissende tegenaanval, zonder behulp van wapens. De technieken moeten zeer precies en efficiënt uitgevoerd worden, met inzet van alle beschikbare energie en met een sterke focus en beheersing. In het Japans noemt men dit kime; 'Ki' betekent 'innerlijke energie', 'me' betekent 'focus'. Het beoefenen van karate ontwikkelt alle fysieke basiseigenschappen: in hoge mate weerstand, explosiviteit en coördinatie, maar ook lenigheid, snelheid, kracht en uithouding. Het is normaal dat een karateka graag wil weten hoever hij/zij staat in de bekwaamheid en beheersing van karate. Enerzijds is daarvoor een gradensysteem uitgewerkt, maar anderzijds kan de karateka zijn/haar kunde meten met andere karateka's in competitie. Ondanks de vele positieve effecten van het beoefenen van sport, zijn er ook een aantal blessures die door het beoefenen van karate kunnen ontstaan.

Karate

GF2Karate.png

Meest voorkomende blessures

De lichaamsdelen waaraan karate sporters het vaakst geblesseerd geraken:

    • Enkel en voet
    • Pols en hand
    • Gezicht
    • Knie
    • Rug

Het type blessure die het vaakst gezien wordt bij karate sporters:

    • Oppervlakkige huidletsels
    • Kneuzingen
    • Ligamentaire letsels aan de knie, enkel en vingers
    • Spierletsels van het bovenbeen
    • Botbreuken

Risicofactoren

Blessures ten gevolge van sport kan iedereen overkomen; beginnende sporters, oudere sporters, topsporters, … Iedereen is vatbaar voor een blessure! Verschillende factoren spelen een rol spelen in het ontstaan van een blessure; de combinatie van intrinsieke (= persoonsgebonden) en extrinsieke (= omgevingsgebonden) risicofactoren maakt een sporter vatbaar voor het oplopen van een sportblessure.

Techniek

Techniek

De meeste blessures ontstaan tijdens het trappen of het getrapt worden door een tegenstander. Wanneer een trap zijn target bij de tegenstander mist, kan dit zo nabijgelegen botstructuren raken en beschadigen. Een correcte techniek in deze complexe bewegingen heeft dan ook een belangrijke preventieve rol.  

Fair play
Ervaring
Sportmateriaal
Fysieke fitheid
Eerdere blessure
Curve Belasting Belastbaarheid.png

Get Fit 2 Sport blessurepreventie programma

De preventie van sportblessures is niet een kwestie van het nemen van slechts één maatregel. Het komt erop neer om het risicovol gedrag te verminderen en het preventief gedrag te vergroten waarbij de focus gelegd wordt op de risicofactoren waar we wél invloed op hebben. Het uitvoeren van blessurepreventie oefeningen kunnen een onderdeel zijn van je training of een training in zijn geheel en heeft als doel de belastbaarheid van de sporter te verhogen. Net zoals bij je sportspecifieke training zal het effect van blessure preventieve oefeningen afhangen van de intensiteit en frequentie waarin je de oefeningen uitvoert. Door het regelmatig uitvoeren van rompstabilisatie-, kracht-, balans-, techniekoefeningen en stretching stijgt de belastbaarheid van de sporter met een positief effect op het blessurericiso en sportprestaties als gevolg. 

Balans

Bekijk document

Kracht

Bekijk document

Rompstabiliteit

Bekijk document

Stretching

Bekijk document
Sluiten