Thema

Get Fit 2 Surf

Surfen is een watersport waarbij men zich op een bord van de branding tot aan het strand laat drijven door de kracht van de aankomende golven. Verschillende andere sporten zoals windsurfen, kitesurfen en wakeboarden zijn uit surfen ontstaan. Bij windsurfen staat men op een surfplank waarop een mast met een zeil is gemonteerd. Op het zeil is een giek aanwezig, zodat de sporter het zeil kan bedienen. Er zijn verschillende surfstijlen voorhanden en deze zijn afhankelijk van het type bord die de surfer zal gebruiken. Daarnaast is elk bord voorzien van een leash, die ervoor zorgt dat de surfer bij een val zijn bord niet zal verliezen. Voor surfen, windsurfen of kitesurfen heb je dus voldoende stabiliteit, kracht, lenigheid, etc. nodig. Ondanks de vele positieve effecten van het beoefenen van sport, zijn er ook een aantal blessures die door het beoefenen van roeien kunnen ontstaan.

Surfen

Get fit to surf.png

Meest voorkomende blessures

De lichaamsdelen waaraan (wind)surfers het vaakst geblesseerd geraken: 

    • Hoofd, gezicht & nek
    • Rug
    • Voet
    • Schouder
    • Knie

Het type blessure die het vaakst gezien wordt bij (wind)surfers: 

    • Schaafwonden en kneuzingen
    • Peesontsteking schouder
    • Rugspasmen & spondylolyse
    • Spierverrekkingen en verstuikingen
    • Botbreuken

 

 

Risicofactoren

Blessures ten gevolge van sport kan iedereen overkomen; beginnende sporters, oudere sporters, topsporters, … Iedereen is vatbaar voor een blessure! Verschillende factoren spelen een rol spelen in het ontstaan van een blessure; de combinatie van intrinsieke (= persoonsgebonden) en extrinsieke (= omgevingsgebonden) risicofactoren maakt een sporter vatbaar voor het oplopen van een sportblessure.

Ervaring

Ervaring

Surfers die minder dan 5 jaar ervaring hadden in surfen hadden 1,65x zoveel kans op het oplopen van een blessure. Maar ook atleten die aan competitie surfen deden hadden 1,81x zoveel kans. Daarnaast ziet men dat professionele surfers ook een verhoogd blessurerisico hebben, gezien ze vaker boven harde bodem surfen en langer in duur, dus meer gevaarlijke situaties ook gaan opzoeken. Ook ziet men dat competitie surfers vaak meer pees- en ligamentaire letsels hebben in vergelijking met minder ervaren atleten die voornamelijk last hebben van huidblessures door meer vallen tijdens de surfsport.

Discipline
Trainingsvolume
Weersomstandigheden
Fysieke fitheid
Educatie
Beschermingsmateriaal
Eerdere blessure
Curve Belasting Belastbaarheid.png

Get Fit 2 Sport blessurepreventie programma

De preventie van sportblessures is niet een kwestie van het nemen van slechts één maatregel. Het komt erop neer om het risicovol gedrag te verminderen en het preventief gedrag te vergroten waarbij de focus gelegd wordt op de risicofactoren waar we wél invloed op hebben. Het uitvoeren van blessurepreventie oefeningen kunnen een onderdeel zijn van je training of een training in zijn geheel en heeft als doel de belastbaarheid van de sporter te verhogen. Net zoals bij je sportspecifieke training zal het effect van blessure preventieve oefeningen afhangen van de intensiteit en frequentie waarin je de oefeningen uitvoert. Door het regelmatig uitvoeren van rompstabilisatie-, kracht-, balans-, techniekoefeningen en stretching stijgt de belastbaarheid van de sporter met een positief effect op het blessurericiso en sportprestaties als gevolg. 

Sluiten