Thema

Get Fit 2 Waterski & Wakeboard

Waterskiën is een watersport waarbij een skiër door middel van een mechanische trekbeweging door een boot of kabelbaan over het water wordt voort getrokken. Bij klassiek skiën bestaat uit 3 verschillende disciplines waaronder slalom, figuren en springen. Bij figuurskiën hebben de sporters 2 keer 20 seconden de tijd om hun tricks te tonen, bij slalom slalomt de skiër tussen balvormige boeien en bij schansspringen is het de bedoeling om zo ver mogelijk te springen op het water. Daarnaast zijn er nog andere disciplines zoals wakeboard, showski, racen, kabelski, kabelwakeboard, blootvoets skiën en G-waterski. Kortom, keuze genoeg om je als sporter op het water uit te leven. Ondanks de vele positieve effecten van het beoefenen van sport, zijn er ook een aantal blessures die door het beoefenen van waterski kunnen ontstaan.

Waterski & Wakeboard

GEt Fit 2 Waterski & Wakeboard.png

Meest voorkomende blessures

De lichaamsdelen waaraan waterskiërs en wakeboarders het vaakst geblesseerd geraken:

    •  Enkel en voet
    •  Hoofd en nek
    •  Knie
    •  Schouder
    •  Lage rug

Het type blessure die het vaakst gezien wordt bij waterskiërs en wakeboarders:

    • Verrekkingen van de ligamenten knie, enkel en schouder
    • Spierletsel aan knie, enkel, schouder en rug
    • Snijwonden ter hoogte van het hoofd, nek, enkel, knie en rug
    • Kneuzingen van de lage rug, knie en enkel
    • Botbreuken aan de knie, enkel of lage rug

Risicofactoren

Blessures ten gevolge van sport kan iedereen overkomen; beginnende sporters, oudere sporters, topsporters, … Iedereen is vatbaar voor een blessure! Verschillende factoren spelen een rol spelen in het ontstaan van een blessure; de combinatie van intrinsieke (= persoonsgebonden) en extrinsieke (= omgevingsgebonden) risicofactoren maakt een sporter vatbaar voor het oplopen van een sportblessure.

Techniek

Techniek

Veel van de acute blessures, zeker bij onervaren skiërs, komen voort uit het hebben van een slechte techniek. Hierbij worden de knieën in een gestrekte positie gezet en de heup helemaal geplooid, waardoor er zeer veel rek kan komen op de achterste keten van de onderste ledematen. Ook bij ervaren sporters zien we dat, zeker tegen het einde van een dag/training, er lacunes kunnen zijn in hun technische vaardigheden.

Ervaring
Discipline
Omgevingsfactoren
Fysieke fitheid
Eerdere blessure
Curve Belasting Belastbaarheid.png

Get Fit 2 Sport blessurepreventie programma

De preventie van sportblessures is niet een kwestie van het nemen van slechts één maatregel. Het komt erop neer om het risicovol gedrag te verminderen en het preventief gedrag te vergroten waarbij de focus gelegd wordt op de risicofactoren waar we wél invloed op hebben. Het uitvoeren van blessurepreventie oefeningen kunnen een onderdeel zijn van je training of een training in zijn geheel en heeft als doel de belastbaarheid van de sporter te verhogen. Net zoals bij je sportspecifieke training zal het effect van blessure preventieve oefeningen afhangen van de intensiteit en frequentie waarin je de oefeningen uitvoert. Door het regelmatig uitvoeren van rompstabilisatie-, kracht-, balans-, techniekoefeningen en stretching stijgt de belastbaarheid van de sporter met een positief effect op het blessurericiso en sportprestaties als gevolg. 

Balans

Bekijk document

Kracht

Bekijk document

Rompstabiliteit

Bekijk document

Stretching

Bekijk document
Sluiten