Thema

Get Fit 2 Sail

Zeilen is eigenlijk bewegen over het water, gebruik makend van de windkracht op  een zeilschip. De kracht en richting van de wind doen bewegingen ontstaan via het zeil. Er  zijn verschillende boten beschikbaar om aan zeilsport te doen. Zo heb je die zeiljachten die ongeveer 6meter lang zijn, de zwaardboten die minder groot zijn en slechts plaats hebben voor 1 jongere persoon tussen de 8 en 14 jaar of de multihull waarbij met een catamaran snelheid en avontuur worden opgezocht. Om aan zeilen te kunnen doen, hoef je zeker en vast geen eigenaar te zijn van een boot. Er zijn tal van eigenaars die op zoek zijn naar leuke bemanning! Ondanks de vele positieve effecten van het beoefenen van sport, zijn er ook een aantal blessures die door het beoefenen van roeien kunnen ontstaan.

Zeilen

Get fit to sailing.png

Meest voorkomende blessures

De lichaamsdelen waaraan zeilsporters het vaakst geblesseerd geraken: 

    • Lage rug
    • Knie
    • Schouder
    • Enkel
    • Bovenrug
    • Hand & vingers

Het type blessure die het vaakst gezien wordt bij zeilsporters: 

    • Schaafwonden en kneuzingen
    • Lage rugklachten
    • Spierverrekkingen
    • Verstuiking
    • Peesontsteking

 

 

Risicofactoren

Blessures ten gevolge van sport kan iedereen overkomen; beginnende sporters, oudere sporters, topsporters, … Iedereen is vatbaar voor een blessure! Verschillende factoren spelen een rol spelen in het ontstaan van een blessure; de combinatie van intrinsieke (= persoonsgebonden) en extrinsieke (= omgevingsgebonden) risicofactoren maakt een sporter vatbaar voor het oplopen van een sportblessure.

Ervaring

Ervaring

Minder ervaren atleten hebben meer kans op het oplopen van een acuut trauma door middel van botsingen tijdens het uitvoeren van manoeuvres. Het hebben van minder ervaring, maakt een zeilsporter dus vatbaarder voor blessures.

Techniek
Weersomstandigheden
Fysieke fitheid
Eerdere blessure
Curve Belasting Belastbaarheid.png

Get Fit 2 Sport blessurepreventie programma

De preventie van sportblessures is niet een kwestie van het nemen van slechts één maatregel. Het komt erop neer om het risicovol gedrag te verminderen en het preventief gedrag te vergroten waarbij de focus gelegd wordt op de risicofactoren waar we wél invloed op hebben. Het uitvoeren van blessurepreventie oefeningen kunnen een onderdeel zijn van je training of een training in zijn geheel en heeft als doel de belastbaarheid van de sporter te verhogen. Net zoals bij je sportspecifieke training zal het effect van blessure preventieve oefeningen afhangen van de intensiteit en frequentie waarin je de oefeningen uitvoert. Door het regelmatig uitvoeren van rompstabilisatie-, kracht-, balans-, techniekoefeningen en stretching stijgt de belastbaarheid van de sporter met een positief effect op het blessurericiso en sportprestaties als gevolg. 

Sluiten